A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt. Így a vállalat hamarosan tulajdonosként támogathatja a nagy múltú üzem tevékenységét. A társaság 2020 szeptembere óta bérlői minőségben biztosítja a gyár működését, miután tavaly júliusban felszámolási eljárás indult az üzem korábbi tulajdonosával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben.

Hamarosan újra hazai tulajdonba kerülhet a tápiószelei Ganz-gyár, miután a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyertes ajánlatot tett a felszámolás alatt lévő CG Electric Systems Hungary Zrt. eszközállományával kapcsolatos nyilvános aukción. Az árverést a tápiószelei és szolnoki üzem épületeire, valamint a bennük lévő gépekre és berendezési eszközökre a korábbi tulajdonos kijelölt felszámolóbiztosa, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hirdette meg augusztus 27-én.

Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, óriási jelentőséggel bír, hogy több mint 15 év után a Ganz történelmi múltra visszatekintő gyárépületei ismét magyar kézben lehetnek.

Az üzem 2006 és 2020 között állt az indiai székhelyű Crompton Greaves cégcsoport érdekeltségében. Az egyre nehezebb gazdasági helyzet, az anyavállalatnál felmerült csalási ügy és a koronavírus gazdasági hatásai következtében a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kapcsolatban 2020 júliusában felszámolási eljárás indult. A vállalatot ezt követően egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezzel speciális védelmet nyújtva a cég számára a csőd- és felszámolási eljárásban.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. több mint 200 korábbi dolgozó munkahelyét óvta meg a térségben azzal, hogy az üzem bérlőjeként 2020 szeptemberében újraindította a termelést, majd – új munkaszerződésekkel – megállapodott a gyár korábbi munkavállalóival a folytatásról. A magyar tulajdonú vállalat továbbra is elkötelezett a több mint 140 éves múltra visszatekintő Ganz-gyár stabil finanszírozási és termelési hátterének biztosítása, vevői és a szállítói kapcsolatainak helyreállítása, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai és nemzetközi szintű megerősítése mellett.

Jan Prins szerint a vállalat mostantól még nagyobb figyelmet szentelhet az üzleti célok elérésére. A nemrégiben kinevetett ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a tradíciót és az innovációt szem előtt tartva kell törekedni az exporttevékenység fellendítésére, a Ganz brand nemzetközi szintű felvirágoztatására.